Torbjørn Andersen

Torbjørn Andersen

Startet i NC

Postet av Torbjørn Andersen den 17. Des 2014
Emilie Rodahl Dokset (22) dømte Norway Cup-finale i 2011. I 2014 dømte hun cupfinalen for kvinner. Målet er å dømme internasjonalt.

Hun kom til Bækkelagets Sportsklub (BSK), Norway Cups arrangørklubb, som dommer sommeren 2013 etter å ha dømt fem år i Asker først.

Av Torbjørn Andersen (tekst og foto) og Støtt Norsk Kvinnefotball (foto)


- Det er et veldig bra dommermiljø i klubben og vi har en dommerkonsulent (Rudi Martinsen) som er veldig flink til å følge opp oss som dommere, sier Dokset.

Hun setter ikke store krav til klubben.

- Det handler om å få en e-post i ny og ne med hvordan du har det og hvordan sesongen er. Det handler også om å få gratulasjoner når du får flotte oppdrag, sier Dokset, som er en av 14 dommere i årets Toppserie for kvinner.

Dokset dømte Toppserien i 2014 sammen med Cathrine Eide, Elisabeth Thoresen og Monica Larsen. Alle representerer BSK.Dømte NC-finale
I finalen i Norway Cup i 2011 i klasse Q som hun dømte som Asker-dommer spilte Øvrevoll Hosle mot Sunndal. Øvrevoll Hosle vant kampen 2-1.

- Det var utrolig gøy å få oppdraget med å dømme finalen. Det var første TV-kampen min og det var masse publikum og liv på tribunene. Det var også veldig mange andre av mine dommerkollegaer på tribunen. Ja, det var skikkelig stas, mimrer Dokset.

Utnevnelsen til finalen kom i etterkant av at hun fullførte NFF sitt dommerkurs på Ekebergsletta under turneringen. De aller fleste av de norske toppdommerne har vært gjennom dette populære tiltaket under Norway Cup. Kurset som Dokset deltok på var ledet av Vibeke Karlsen og Ole Sørdal.


Dømte kvinnefinalen
I 2014 fikk hun det ærefulle oppdraget med å dømme cupfinalen for kvinner mellom LSK og Trondheims-Ørn.

- Hele dommerteamet var veldig spente på forhånd. Vi fire i teamet var gjennom mange forberedelser før kampen om hva vi kunne forvente og hva vi måtte være forberedt på, sier Dokset.

Spesielt fokus i forkant hadde dommerkvartetten på hva som ventet av rammer rundt kampen: en fullsatt arena med mye publikum, at det var TV-kamp og mye presse til stede. Dokset måtte også gjennom flere intervjuer i mediene i forkant av kampen.Målet er å unngå fokus
Da hun blåste i dommerfløyta, gikk hun inn i en slags boble.

- Når jeg dømmer, må jeg være 100 prosent konsentrert hele tiden. I det jeg blåste i gang kampen klarte jeg å stenge ute de ytre forholdene, sier Dokset.

Gjennom selve finalen klarte hun seg bra.

- Fokuset var på en god helhet. Målet for en dommer er ikke å komme i fokus. Det er fotballen og spillerne som skal være i fokus, sier Dokset.


Vil dømme internasjonalt
Målet til Dokset er å dømme internasjonalt.

- For å få FIFA-merket må man være 25 år, så det er enda noen år til jeg er aktuell, sier Dokset.

Hun har likevel klare ambisjoner om å komme seg ut i Europa den dagen hun fyller 25 år.

- For å dømme internasjonalt må du prestere nasjonalt. Det er Norges Fotballforbund som innstiller deg til FIFA. I tillegg må det være ledige plasser og FIFA må godkjenne søknaden fra NFF, sier Dokset.


Kommentarer

0 Kommentar

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline