matgLedestjerner

Postet av Bækkelagets SK den 27. Nov 2014



Ingvill Måkestad Bovim og Tone Wigemyr holdt et foredrag om kosthold for ivrige friidretts- og orienteringsjenter.

Av Torbjørn Andersen (tekst og foto)

BEKKELAGET SKOLE: De som er med i BSK Ledestjerne er: Trym Løken (telemark), Johannes Alnes (friidrett), Phillip Sjøen (hopp), Joachim Hauer (hopp), Carl Godager Kaas (orientering), Tone Wigemyr (orientering) og Ingvill Måkestad Bovim (friidrett).

Det er to hovedgrunner til at BSK har etablert konseptet «Ledestjerne»:
1. Ledestjernene skal inspirere, motivere og stimulere barn og ungdom i klubben
2. Det skal være et positivt tilbud om kompetansepåfyll

På skolekjøkkenet
Et av flere arrangement som Måkestad Bovim og Wigemyr deltar på er «Matlagingskurs». De to spreke damene inviterte 10 orienterings- og friidrettsjenter til Bekkelaget Skole sitt skolekjøkken.

Målet med besøket var å bevisstgjøre ungdommene i forhold til viktigheten av å spise sunt og godt. I tillegg ville de to idrettsprofilene gi ungdommene gode mattips.

De var i godt selskap siden Måkestad Bovim er både klinisk ernæringsfysiolog og har skrevet to bøker om kosthold. «Winning food» er den ene boka og «Spis smart» er den andre som hun ga ut sammen med Sunn Jenteidrett.

Hva er Sunn Jenteidrett?
Sunn Jenteidrett er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund, Norges Orienteringsforbund og Norges Friidrettsforbund, med støtte fra Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen.




Sunn Jenteidretts sine hovedmål er å:

* redusere forekomsten av spiseforstyrrelser blant unge idrettsutøvere
* øke unge idrettsutøveres kunnskap om kosthold og idrettsernæring
* heve kompetansen om idrettsernæring og idrett og spiseforstyrrelser blant trenere, ledere, foreldre, støtteapparat og helsepersonell tilknyttet idretten

Hva laget jentene?
På Bekkelaget skole ble det jobbet ivrig fra alle de deltakende jentene. Det var tydelig at jentene ønsket å imponere sine læremestere.

Det ble laget:

1: mellommåltidsbar

2: forrett; rødbet og søtpotet salat m fetaost

3: hovedrett; laks m rattatoui og pasta

4: dessert; mangodrøm

5: Kjøleskapsgrøt ala Ingvill ble servert da de kom

6: Winning bar





Gode hverdagstips
Måkestad Bovim har også flere gode tips til vanlige mennesker.

-Det lureste tipset er å planlegge hva du skal spise. Sett av litt tid på søndagen til å planlegge hva dere skal spise den kommende uka, sier Måkestad Bovim og fortsetter:

-På den måten vil dere få et mye mer variert kosthold. Dere unngår på denne måten også kjappe og usunne kjøp når du er sulten. Skill også tydelig mellom maten dere spiser fra mandag til fredag og i helgene. Det er lurt, sier Måkestad Bovim.

De som deltok på matlagingskurset var:
Johanne Øderud Vatne, Kaia Eide, Leah Dybwad, Anne Seierstad, Andrea Gammelgård, Celine Lea Mitchell, Anniken Eriksrud Karlsen, Caroline Haugan, Karine Jacobsen og Loubna Ustad.

Oppskrift på Winning bar
Den er hentet fra Måkestad Bovims bok «Winning Food».

6 dl 4korn

2 ss brunt sukker

4 store egg (et helt og en hvite)

8 ss peanøttsmør

1 dl rosiner el tørka bær

1 dl gresskarkjerner

1. Sett ovnen på 160 grader

2. Bland egg og peanøttsmør samt sukker i en bolle

3. Rør forsiktig inn 4 korn, tørka bær og gresskarkjerner i en bolle

4. Form ca. 15 energibarer på et bakepapir på stekeplata

5. Stekes midt i ovnen i 20-25 minutter



Kommentarer

0 Kommentar

Logg inn for å skrive en kommentar.

Powered by: Bloc